Yoga, fiziksel ve zihinsel iyilik halini artırmak için nefes almaya odaklanan bir egzersiz şeklidir. Stresi azaltmak, sağlıklı kalmak, güç ve esnekliği artırmak için tasarlanmış bir dizi hareket, nefes egzersizleri ve meditasyon içerir. Amacı zihin ve bedende farkındalık ve uyum sağlamaktır. Eski bir gelenek olan yoga pratiği birçok zihinsel ve fiziksel fayda sağlar. Kasları güçlendirir, solunum sistemini ve kalp sağlığı destekler, bağımlılık tedavisine yardımcı olur, stres, kaygı, depresyon ve kronik ağrıları azaltır, uyku düzenlerini iyileştirir, yaşam kalitesini arttırır. Birçok ülkede çeşitli şekillerde uygulanan yoga, Batı’da bütüncül bir yaklaşım olarak tamamlayıcı ve alternatif tıp türü olarak kabul edilmektedir.
Yoga Nedir?
İnsanın sağlıklı ve kaliteli yaşaması için bir sürü tekniği bir arada uygulayabileceği egzersizler bütünü olan yoga, benlik, nefes ve enerjinin farkındalığı üzerine yönlendirilmiş içsel odaklanmadır.
Yoganın tarihçesi
Yoga ‘birlik’ anlamına gelen Sanskritçe ‘yuji’ kelimesinden türetilmiştir. İnsanlık tarihi kadar eski olduğu düşünülen yoganın başlangıcı belirsizdir, ancak Hindistan’da bulunan erken arkeolojik kanıtlar (yoga pozlarını içeren taş ve kil tabletler) M.Ö.3000’e tarihlenir. Yoganın tarihi birçok kaynakta 4 döneme ayrılmıştır:
- Vedik dönem: İlk Hindu kayıtları Vedalar’ın yazıldığı dönemdir (M.Ö.1700-1100). Veda bilgi anlamına gelir. Yoganın en eski öğretileri olan Vedalar Rig, Sama, Yacur, Atharva olmak üzere 4 kitaptan oluşur; yüksek güce övgüler sunan ilahiler ve şiirler içerirler.
- Klasik öncesi dönem: Evrendeki herşeyin birbirine bağlı olduğundan bahseden kutsal metinler Upanişadlar ve Bhagavad Gita’nın oluşturulduğu dönemdir. Upanişadlar rahiplerin oluşturduğu 200’den fazla öğretiyi içermektedir. Bhagavad Gita Tanrı’yla insan arasındaki konuşmayla ilgilidir. Vedalar’ın sonu ve tamamlayıcısı olarak görülen metinler insanlara; eylemlerini yoga-meditasyon yoluyla belirlemelerine, egoyu ortadan kaldırmalarına yardımcı olmayı amaçlamıştır.
- Klasik dönem: Patanjali’nin Yoga Sutraları’nı oluşturduğu dönemdir. Bu metinlerde Klasik Yoga (Raja) tanımlanır. Yoga felsefesi ve uygulaması üzerine yazılan ilk yetkili metin kabul edilmektedir, 196 sutra içerir. Anlamlı bir yaşam için etik ilkelerden bahseden metinlerde, farkındalık ve aydınlanmaya giden sekiz yolun ana hatları çizilmiştir. Bu prensipler Patanjali’nin 8 yolu olarak bilinir:
Yoganın 8 basamağı
- Yama; kişinin kaçınması gerekenler
- Niyama; iradenin güçlendirilmesi için uygulanacaklar
- Asana; vücudu esnek, kuvvetli, dengeli hale getiren hareketler
- Pranayama; nefes ve enerji tekniklerinin uygulanması
- Pratyahara; duyuların dış dünyadan iç dünyaya yönlendirilmesi
- Dharana; konsantrasyon uygulamaları
- Dhyana; pozitif düşünce ve meditasyon hali
- Samadhi; bütünün idrak edilmesi, aydınlanma safhası
- Klasik sonrası dönem: Patanjali’den sonra ortaya çıkan birçok farklı ekolü kapsar. 19.yy’ın başlarında Batı’ya tanıtılan yoga Krişnamaçarya ve öğrencilerinin yardımı ile tüm dünyaya yayılmıştır.